Select your language
החוג לאנתרופולוגיה החל לפעול משנת תשע"ה והוא מכשיר סטודנטים לתארים מתקדמים- תואר שני ותואר שלישי (דוקטורט) להיות אנשי מקצוע בתחום האנתרופולוגיה.
שלושת עקרונות היסוד של החוג:
מחויבות חברתית.
אתנוגרפיה מעמיקה.
ראייה השוואתית רחבה.
ייחודיות החוג הינה בעובדה, שרק פה ניתן ללמוד אנתרופולוגיה נטו, תוך שילוב של בסיס חזק במדעי החברה, ראייה הומניסטית מובהקת וסביבת למידה מגוונת ועשירת תחומי ידע.
בחוג אין לימודים לתואר ראשון (BA), אולם, סטודנטים של תואר ראשון מכל החוגים, המעוניינים ללמוד קורסים אנתרופולוגיים, יכולים להירשם לקורסים ממקבץ אנתרופולוגיה הניתן בחוג ללימודים רב-תחומיים, וגם קורסים במסגרת דרך הרוח.
תלמידי תואר ראשון המעוניינים בהמשך להירשם לתואר שני באנתרופולוגיה, יכולים לקחת במהלך לימודיהם את שנ קורסי ההשלמה האנתרופולוגיים הדרושים לקבלה לתואר שני:
מבוא לאנתרופולוגיה (מתוקשב) - ניתן במסגרת דרך הרוח בסמסטר א' בכל שנה. לעיתים ניתן גם בסמסטר ב' וקיץ.
תרבות מדע ומאגיה (מתוקשב) - ניתן במסגרת דרך הרוח בסמסטר א' בכל שנה. לעיתים ניתן גם בסמסטר ב' וקיץ.
לבירור הפרטים המלאים ובכל שאלה נוספת ניתן לפנות לראש החוג פרופ' עמליה סער:
טלפון: 052-3802756 | דוא"ל:
מהי אנתרופולוגיה?
אנתרופולוגיה חוקרת את המשמעות שאנשים יוצקים לחייהם ולפעולותיהם. דרך התבוננות בקשת רחבה של תופעות, המחקר האנתרופולוגי מאפשר להבין את ההיגיון הטמון בהתנהגות החברתית והתרבותית של בני האדם.
אילו תופעות חוקרת האנתרופולוגיה?
האנתרופולוגיה חוקרת את הרחוק והאקזוטי אך גם את הקרוב והמובן מאליו. היא נוגעת בכל תחום של חיי האדם והתרבות: אוכל, מיניות, פוליטיקה, דת, רפואה, אמנות, פסיכולוגיה, רגשות, כלכלה, זהויות, בתים, צריכה, אלימות, ועוד...
מהו ידע אנתרופולוגי?
ידע אנתרופולוגי הוא הוליסטי ורב מימדי. הבנה מעמיקה של תרבות על כל מורכבותה מושגת דרך חיבור של רמות שונות של ידע: ידע גלוי ורשמי המנוסח במלים, ידע סמיוטי החומק ממלים ומתקיים בגוף, במבט, במגע, ידע פרקטי המגולם בהתנהגות, וידע היסטורי המגולם בסמלים, בטקסטים קדושים, או בפריטים החומריים של התרבות.
איך חוקרים תרבות?
שיטת המחקר המרכזית היא תצפית משתתפת, משום שהיא מאפשרת תיעוד מדוקדק ורב-ממדי של תופעות מורכבות. האתנוגרפיה שנכתבת בעקבות התצפית המשתתפת היא סיפור של קבוצת תרבות. אתנוגרפיה מתארת באופן חי ומרתק את ההתנהגות האנושית על סתירותיה, פגיעותה, וקסמה.
למי האנתרופולוגיה מועילה?
אנתרופולוגיה כיום נחשבת לאחד הכלים המרכזיים להבנה של סביבות מוסדיות מגוונות. כל מוסד המתמודד עם קהל רב-תרבותי נדרש להכרעות מורכבות ומשמעותיות בשאלה איך להתנהל מול תמהיל של אנשים – בין אם הם תלמידים, פציינטים, או לקוחות – הדוברים שפות שונות ומקיימים אורחות חיים מגוונים. יותר ויותר מוסדות מחפשים תשובות, והאנתרופולוגים הם האנשים בחזית הידע בתחום של diversity ורב-תרבותיות.
למי מתאים ללמוד אנתרופולוגיה?
מ"א באנתרופולוגיה מתאים למי שרוצה לבחון כיצד נוצרת משמעות, כיצד לנהל תקשורת בונה בסביבות מורכבות, וכיצד להנגיש ידע מקצועי לאנשים מרקעים מגוונים. התחום מתאים הן לאלה שמעוניינים בקריירה מחקרית, והן למי שמעוניינים בגישה יישומית אך לא מוותרים על לימודים שיש בהם סקרנות, הפתעה, ועניין אינטלקטואלי. כדי להתקבל לחוג תצטרכו קורסי יסוד באנתרופולוגיה, גם אם לא בהכרח תואר ראשון מלא בסוציולוגיה ואנתרופולוגיה. למועמדים מצטיינים שלא באים מן התחום תתאפשר תקופת השלמות מרוכזת. יועצות המ"א שלנו ישמחו לתת לכם פרטים מדוייקים בטלפון או במייל.
למה כדאי לעשות תואר שני באנתרופולוגיה?
מלבד החקירה הישירה של תרבות, משמעות, ואנשים על הדמיון הבלתי נדלה שמנחה אותם, האנתרופולוגיה תעניק לכם כלים להשתבץ במסלולי קריירה בשוק העבודה העכשווי. כדי להצטיין בסביבות עבודה תחרותיות תצטרכו להפגין גמישות מחשבתית, חדשנות, ויכולת לתרגם מושגים גלובליים לידע מקומי ולהיפך. תואר שני באנתרופולוגיה יעניק לכם את הכלים הללו, וגם יקנה לכם הנאה.
תכנית התמחות באנתרופולוגיה רפואית ופסיכולוגית
בשנת הלימודים תשע"ט נפתחה בחוג תכנית מ"א יישומית שמיועדת לאנשי ונשות מקצוע בתחומי הבריאות, בריאות הנפש, והרווחה, המעוניינים להתמחות בהנגשה תרבותית של ידע ושירותי בריאות. התכנית מפגישה בין אנשים בעלי זהות פרופסיונלית מגובשת שכבר עובדים במערכות הבריאות והרווחה ומעוניינים להתעמק באתגרי הרב-תרבותיות שעולים מן השטח, ובין אנשים ללא רקע הכרחי בתחומי הבריאות, שרוצים לחקור את המפגשים המרתקים בין גוף, בריאות, מיטביות, ותרבות.